wtorek, 2 listopada 2010

Muffiny przepis podstawowy

Na początek oczywiście przepis podstawowy na muffiny.

Składniki: (na 12 sztuk)

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru ( może być brązowy )
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)

Opis przygotowania:
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz