piątek, 5 listopada 2010

Czekoladowe Nigelli

Składniki

1 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. czekoladowych groszków + 1/4
szkl. do posypania ( ewentualnie pokruszona czekolada )
1 szkl. mleka
1/2 szkl. + 2 łyżki oleju
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy do ciasta


Ustawić piekarnik na 200 stopni.
Mąkę, proszek, sode, kakao, groszki czekoladowe wymieszać w w większej misce. Składniki
mokre przemieszać w drugiej miseczce.
Zmieszać mokre i suche składniki, najlepiej trzepaczką rózgową, Niezbyt dokładnie, byle składniki były wilgotne.
Następnie wypełnić foremki pergaminowe do 2/3 wysokości.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, jednocześnie zmniejszając temperature na 170 - 180 stopni. Piec 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz