niedziela, 7 listopada 2010

Muffiny piernikowe z suszonymi śliwkami

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
3/4 szklanki mleka lub maślanki ( jogurtu)
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki płynnego miodu
2 roztrzepane jajka
6-8 suszonych śliwek

1. W osobnych naczyniach wymieszać ze sobą suche składniki (bez śliwek), w osobnym mokre, połączyć ze sobą mieszając niezbyt starannie. Na końcu dodać pokrojone na kawałki śliwki iwymieszać.

2. Przygotowaną masę wlać do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości). Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec około 20 minut .


Smacznego!

1 komentarz: