2, 5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru brązowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
starta skórka z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
garść orzechów włoskich
Składniki suche mieszamy ze sobą ( mąkę, cukier, skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną ), a w oddzielnej misce mieszamy ze sobą dokładnie składniki mokre, czyli ubijamy jajko, dodajemy mleko, olej, ekstrakt waniliowy i świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy. Łączymy ze sobą składniki suche z mokrymi i niedbale mieszamy, tak jak to w muffinach . Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
źródło : kalejdoskopsmakow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz